Julkaistu: 31.01.2018
Kiertäjäkalvosimen repeämä – kuntoutus

Kiertäjäkalvosimen tai akillesjänteen osittainen repeämä saattaa aluksi kuulostaa pelottavalta, mutta ei tarvitse pelätä. Fysioterapeutti Jarod Hallilla on hyvä vertauskuva siitä, kuinka jänteet ja köydet ovat itse asiassa aika samankaltaisia. Niissä molemmissa menee lukuisia säikeitä, todella tiiviisti pakkautuneena, ja ne on molemmat älyttömän vahvoja.

Jos ajatellaan, että köysi kestäisi 10000kg ja siitä leikattaisiin 10% säikeistä pois, silloin se kestäisi ehkä 9000 kiloa. Jänteet on samankaltaisia. Kiertäjäkalvomisen repeämä tai osittainen akillesjänteen repeämä ovat hyvin usein juuri osittaisia niin, että osa näistä säikeistä on poissa pelissä, mutta samalla tavalla kuin köydellä, siinä on vielä suunnaton määrä kapasiteettia ja voimaa.

Se ero mikä köydessä ja jänteissä on, on että köyttä ei voi vahvistaa treenillä, mutta jänteitä voi. Mitä enemmän jänteitä ja lihaksia treenaa, sitä paksummaksi ja vahvemmaksi ne tulee. Harmittavan usein kuulee, että ihmiset kuullessaan tuomion osittaisesta repeämästä ovat alkaneet varoa sitä kättä suunnattomasti, eivätkä tee sillä juuri mitään ja pelkäävät, että se repeää minä hetkenä hyvänsä. Mitä luulette tuolle jäljellä olevalle jänteelle tapahtuu tuossa tilanteessa. Vahvistuuko vai heikkeneekö se?

Fysioterapiassa hoidetaan se kipu kuriin ja sen jälkeen aletaan vahvistamaan sitä jännettä. Luonnollisesti joskus se leikkaus on paikallaan, mutta ei aina.
Eli jos on pientä kulumaa tai jopa repeämää niin se ei automaattisesti tarkoita, että se rakenne olisi heikko tai että siinä olisi riski totaaliseen repeämään. Meidän kehot ovat erittäin vahvoja mukautumaan ja aina tuollaisia pieniä vammoja ei voi edes välttää. Se mitä me voidaan muuttaa on se miten me reagoidaan siihen. Eiköhän vahvisteta jänteitä!

Mikäli sinulla on kiertäjäkalvosimen repeämä tai akillesjänteen  repeämä, niin sen kuntoutus onnistuu hyvin esimerkiksi fysioterapiavastaanotolla. Katso palvelut: https://www.fysiopolis.fi/kauppa/

Yhteydenottolomake

 Joonas Putti

Joonas Putti on terveydestä, liikkumisesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut personal trainer ja fysioterapeutti Helsingistä. 

Sähköposti: [email protected]

Puhelinnumero: 0405263614

Tutustu palveluihin:

Fysioterapia & Kuntoutus

Personal training

Työ-hyvinvointi