Julkaistu: 16.10.2017
Mitä on Fysioterapia?

Kaikki ovat kuulleet fysioterapiasta ja moni on käynytkin fysioterapeutilla. Mutta mitä se fysioterapia oikeastaan on ja miten se määritellään? Eiks se oo jotain hierontaa? niksauttelua? jumppaa? Virallista vaihtoehtoishoitoa? – No ei ihan –

Mä en ihmettele jos se kuva fysioterapiasta on epäselvä, koska fysioterapia on erittäin monimuotoista ja ihmisillä on erilaisia kokemuksia fysioterapiasta. No mitä se fysioterapia sitten on? Katsotaan oppikirjamääritelmä Suomen fysioterapeuttien sivuilta: Fysioterapia perustuu terveyden, liikkumisen ja toimintakyvyn edellytysten tuntemiseen ja parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Fysioterapiassa arvioidaan asiakkaan/potilaan terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita hänen toimintaympäristössään. Fysioterapian menetelmiä ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Fysioterapian perustana on fysioterapiatiede, jonka kiinnostuksen kohteena on ihmisen toimintakyky ja liikkuminen sekä erityisesti toiminnan heikkeneminen ja häiriö. Fysioterapiassa sovelletaan monen muun tieteenalan tutkimusta ja tietoa.

Huh! Aika pläjäys, Ja mä en siis odotakaan, että ihmisiltä kysyttäessä toi tulis kuin apteekin hyllyltä, mutta yhdellä lauseella se vois olla: Fysioterapia on ihmisen toimintakyvyn ja liikkumisen ylläpitämistä ja parantamista. Ja siihen kuuluu arviointi, ohjaus, kivunhallinta, ne jumppaohjeet ja muut vippaskonstit

Ja koska ihmiset on yksilöitä niin fysioterapiakin näyttää usein hyvin erilaiselta. Ei ole vaikea ymmärtää, että esimerkiksi olkapään fysioterapia usein näyttää erilaiselta 100-vuotiaalla mummolla, joka haluu ylettää ylähylly hillopurkkiin kuin 30-vuotiaalla keihäänheittäjällä joka haluaa 85m rajan rikki. Tämä oli aika perinteinen esimerkki tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiasta ja useimmille onkin tuttua tämmöinen kuntoutus/liikuntaelimistön fysioterapia. Mutta fysioterapia voi olla paljon muutakin.

Mä annan muutaman esimerkin ei niin tunnetuista fysioterapian muodoista. Fysioterapia syömishäiriöklinikalla voi olla kehotietoisuusharjoituksia, jossa lähdetään vaikka hahmottamaan että missä kädet ja jalat on. Työpaikalla fysioterapia voi olla työhyvinvoinnin optimointia ja ergonomian arviointia. Palliatiivisessa hoidossa, jossa on parantumaton ja kuolemaan johtava sairaus, fysioterapian tavoitteena on minimoida ihmisen vaivoja ja maksimoida hänen toimintakykyään sekä esimerkiksi ohjata läheisiä. Fysioterapia voi olla jopa pelkkää keskustelua, jossa ammattitaitoinen fysioterapeutti on huomannut, että asiakkaalla paljon liikkumiseen ja kipuun liittyviä pelkoja, jolloin hänen toimintakyvylleen parasta hoitoa on näiden pelkojen käsittely ja siihen liittyvä neuvonta. Eli todella laidasta laitaan. Ja tässä oli vaan muutama esimerkki siitä isosta kirjosta mitä fysioterapia on. Mutta keskiössä on aina sen ihmisen toimintakyky, ja sen arviointi, ohjaus ja neuvonta.

Mä raapasin vasta pintaa tässä aiheessa, mutta mä toivon, että teidän käsitys siitä mitä fysioterapia on laajentui edes hieman.

Lue lisää palveluistamme TÄÄLTÄ!

Yhteydenottolomake

 Joonas Putti

Joonas Putti on terveydestä, liikkumisesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut personal trainer ja fysioterapeutti Helsingistä. 

Sähköposti: [email protected]

Puhelinnumero: 0405263614

Tutustu palveluihin:

Fysioterapia & Kuntoutus

Personal training

Työ-hyvinvointi